- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Bărbat de 81 de ani din Montana, condamnat la închisoare pentru clonare de oi pentru vânătoare
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Arthur „Jack” Schubarth, un bărbat în vârstă de 81 de ani din Vaughn, Montana, a fost condamnat luni la șase luni de închisoare federală pentru utilizarea ilegală a țesuturilor și testiculelor de la oi mari, vânate în Asia Centrală și Statele Unite, în scopul creării unor hibrizi de oi destinați vânătorii captive în Texas și Minnesota.
Judecătorul districtual al Statelor Unite, Brian Morris, a recunoscut dificultatea de a stabili o sentință adecvată pentru Schubarth, având în vedere vârsta sa înaintată și lipsa unui cazier judiciar. Totuși, Morris a subliniat că pedeapsa trebuie să descurajeze pe oricine altcineva de la a încerca să „modifice structura genetică a creaturilor” de pe Pământ.
Pe lângă condamnarea la închisoare, Schubarth a fost amendat cu 20.000 de dolari și a fost obligat să plătească 4.000 de dolari către Fundația pentru Pescuit și Faună Sălbatică din Statele Unite. În plus, acesta va avea voie să se predea la o unitate medicală a Biroului Închisorilor.
„Va trebui să lucrez pentru tot restul vieții ca să repar tot ce am făcut”, a spus Schubarth în fața judecătorului înainte de a primi sentința. Avocatul său, Jason Holden, a explicat că încercarea de a clona oile Marco Polo, vânate în Kârgâzstan în 2013, i-a distrus viața, reputația și familia clientului său.
Schubarth a pledat vinovat în martie pentru conspirația de a folosi țesuturi de la oile Marco Polo, aduse ilegal în SUA, pentru a clona animalul și a crea ulterior hibrizi mai mari, mai valoroși pentru operațiunile de vânătoare captivă. Oile Marco Polo sunt cele mai mari din lume, cântărind până la 136 de kilograme și având coarne curbate care pot ajunge la 1,5 metri lungime.
În cadrul operațiunii ilegale, Schubarth a vândut material seminal și hibrizi de oi către clienți din Texas și Minnesota. De asemenea, au fost implicate în conspirație și alte state, printre care Alabama, Arkansas, Missouri, și South Dakota. Valoarea totală a animalelor implicate în această afacere a fost estimată între 250.000 și 550.000 de dolari.
Procurorii au subliniat că infracțiunea a fost bine planificată, complexă și a implicat numeroase acte ilegale, punând în pericol sănătatea faunei sălbatice. Sarah Brown, avocată la Departamentul de Justiție al SUA, a cerut o condamnare cu închisoare pentru Schubarth, evidențiind gravitatea operațiunii sale ilegale de reproducere.
Animalele create de Schubarth au fost confiscate de Serviciul de Pescuit și Faună Sălbatică din SUA și sunt acum deținute într-o unitate acreditată până când vor fi transferate la o grădină zoologică. Toți hibrizii de pe ferma sa din Montana trebuie sacrificați până la sfârșitul anului, iar carnea va fi donată unei bănci de alimente, a decis judecătorul Morris.
Pe durata celor trei ani de probă, Schubarth nu va avea voie să reproducă animale de vânat, iar până în decembrie 2025 trebuie să vândă oile hibride de berbec bighorn din Munții Stâncoși.
Cazul continuă să fie investigat, iar Schubarth a acceptat să colaboreze cu autoritățile în identificarea altor implicați. Într-o scrisoare anexată la dosarul de sentințiere, Schubarth și-a exprimat regretul pentru acțiunile sale, menționând că „entuziasmul” său pentru acest proiect l-a făcut să caute „zone gri” în lege pentru a crea „cele mai bune oi” pentru industrie.